Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel

Obstrüktif Defekasyon Sendromu(ODS)

Yetersiz veya zorlu dışkılaya neden olan anatomik ve fonksiyonel bozuklukların tümü.

Anatomik bozulmaya bağlı olanlar: Rektosel, enterosel,internal ve eksternal prolapsus,perineal desensus. ODS tanısında belirgin bozukluklar fizik muayenede görülebilir iken, gizli olanlar ancak radyolojik ve manometrik ölçümler ile tanı alabilmektedir.

 Fonksiyonel bozulmaya bağlı olanlar: Anorektal hiposensivite,yavaş geçiş zamanlı konstipasyon,pudental nöropati, pelvik dissinerji(anismus),levator spazmı,anksiyete depresyon

ODS ‘kısır döngü’ içerisinde meydana gelebilir, tanıda hastalığın çıkış noktasını tespit etmek çok önemlidir. Cerrahi uyguladığınız bir hastada esas hastalığı değilde sonucu onardığınızda esas patoloji devam ettiğinden şikâyetlerde düzelme olmayacaktır.

Tanı ve Tedavi Nasıl Yönetilmeli?

Birçok kompartmanı ilgilendirdiğinden olgulara multidisipliner yaklaşılmalıdır.  Kolo-rektal cerrahi, üroloji, kadın doğum, gastroenteroloji, radyolog ve fizik tedavi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından hastalar ‘bireyselleştirilmiş’ tanı ve tedavi seçenekleri üzerinden tartışılmalıdır.

Ayrıntılı hikâye ve fizik muayene yapılmalıdır. Fizik muayenede rektal ve vajinal muayene uygun masada ve şekilde yapılmalıdır.

Manometrik testler, endoskopik işlemler ve görüntüleme yöntemleri multidisipliner ekipçe tartışılmalıdır.

Tanıda 

Anorektal manometri

Endoanal ultrasonografi

Defekografi veya MR defekografi

Balon atım testi

Elektromiyografi (EMG)

Ürodinamik testler

Sistoskopi

Kolonoskopi gibi tanı araçları kullanılır.

Tedavi hastalığın fonksiyonel ya da anatomik nedenine göre şekillendirilir.

Fonksiyonel bozulmalarda anatomik bir bozulma olmadığından tedavide ilaç tedavileri, pelvik taban egzersizleri, biofeedback, tibial sinir uyarıları ve sakral nöromodulasyon kullanılmaktadır.

Anatomik bozulmalarda konservatif yöntemlerle tedaviye başlanır, yeterli başarı elde edilmez ise bozulan anatomik yapının rekonstrüksiyonu hedefleyen cerrahi seçenekler devreye sokulur.

Ne Tür Cerrahi Yöntemler Vardır?

Cerrahi yöntem hasta ve hastalık temelli olmaktadır. Temelde ameliyat teknikleri ya perineal ya da karın tarafından yapılır. Bu hasta hekim ve hastalık durumuna göre planlanır. Hastada sadece rektosel varsa, perineal taraf yani vajinal ya da anal bölgeden yaklaşım tercih nedeni olabilir iken, bu hastalığa eşlik eden başka bir patoloji var ise karın tarafından yaklaşım tercih edilir.

Batın tarafı ameliyatları laparoskopik veya robotik yapılabiliyor mu?

Ameliyatlar, özellikli, zor, teknik beceri ve deneyim gerektirse de yapılabilmektedir. Robot yardımlı cerrahi son zamanlarda robot kollarının daha iyi diseksiyon yapabilmesi, daha iyi görüntü dokümante etmesi ve en önemlisi daha iyi sütür(dikiş) atması nedeniyle ön planda yerini almaya başlamıştır.

Batın tarafından onarım tekniğinin avantajı nedir?

Perineal alandan yaklaşım yapıldığında bölgede oluşan yara nedeniyle normal hayata geçiş daha geç olmaktadır. Bu hastalarda disparonia gelişmesi ve tekrarlama oranı daha yüksek olması dezavantaj oluşturmaktadır. Batın tarafından laparoskopik ve robotik yaklaşım daha hızlı iyileşme, daha az ağrı, daha çabuk gündelik hayata dönüş ve daha az nüks sağlamaktadır.