Rektosel (Kalın Bağırsak Fıtığı) Nedir?
Rektosel, halk arasındaki ifadesiyle bağırsak fıtığı toplumumuzda sıklıkla görülen kabızlık, ıkınarak dışkılama ve dışkılama güçlüğü problemlerinin nedenlerinin başında yer alıyor. Rektum ve vajina arasındaki destek dokunun zayıflaması sonrası gelişir. Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun, vajina içine fıtıklaşmasıdır. Kadınlarda oldukça sık görülür. Yaşlanma, çok sayıda doğum yapmak, zor ve müdahaleli (vakum ya da forseps) doğum yapma, dikişli doğum yapma, kabızlık ve ıkınarak dışkılama öyküsünün bulunması, rahmin alınması (histerektomi) sayılmakta. ve rahim ameliyatı geçirmek başlıca risk faktörleridir.
Hastalar tıkayıcı tipte kabızlıktan şikayet eder, her gün tuvalete gitseler bile zorlandıklarını, tam boşaltamadıklarını ve rahatlayamayı sağlayamadığını ifade eder. Vajinal / rahim sarkması ve idrar kaçırma şikayetleri de eşlik eder.
Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Dışkılamanın zorlanarak olması. Dışkılama güçlüğü, ıkınarak dışkılama, tuvalette geçen sürenin uzaması, dışkılama esnasında takılma hissi, parmak yardımı ile ya da kalçaların el ile kenarlara doğru çekilmesiyle dışkılama, dışkılama sonrası tam boşaltamama hissi, yetersiz boşaltma hissi, vajina bölgesinde yumru ya da baskı hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı. Şikayetlerin nedeni dışkılamada makattan rahatlıkla çıkan dışkının, fıtıklaşma sonucu öne- vajinaya doğru dolması ve sonrasında ıkınma ile dışarı çıkması.
Gaz veya gaita kaçırma
Vajende ele gelen şişlik
Cinsel birleşme sırasında ağrı,
Tanı
Proktolojik ve jinekolojik muayene ile kolayca konabilir. Rektosel’in çoğunluğuna başka anatomik bozukluklar eşlik edebileceği için,tedavinin planlanmasında MR- defekografi ve/veya diğer anometrik tetkiklere ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu tetkikler ve ayrıntılı bir hasta hikayesi alınarak diğer pelvik taban hastalıklarının varlığının araştırılması, tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir.
TEDAVİ
Ameliyat Dışı Tedavi
Diyet tedavisi ve kas egzersizleri (Kegel egzersizleri) ilk önerilen tedavi yöntemleridir. Dengeli beslenme, öğün atlamama önemli. Yiyeceklerde sebze (bol posalı sebzeler, kabak, kereviz, lahana gibi) yoğurt ya da marul salatası ile tercih edin, balık tüketin.
Tuvalet alışkanlığınızı disiplinize edin, her yanlış uyarıda tuvalete gitmeyin, günde bir kez sabahları kahvaltıdan yarım saat sonra tuvalete gidin ve 5 dakikadan uzun oturmayın, dışkılama bitiminde de mümkünse duşa girerek makat bölgesine ılık duş uygulayın.
Bağırsak Fıtığı (Rektosel) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çok ciddi defekasyon problemlerine, cinsel ilişkide ağrıya yol açan, kişilerin yaşam kalitelerini bozan, büyük rektosel olgularında ise cerrahi tedavi gündeme gelir. Seçilecek yöntem rektoselin büyüklüğüne, sikayetlerin şiddetine ve eşlik eden başka anatomik bozukluğun varlığına göre değişir.
Perine Yolu ile Onarım
Vajen ve rektum arasından girilerek, rektosele neden olan zayıflamış rektovajinal destek dokusunun güçlendirilmesi hedeflenir. Bu amaçla, bu alana suni yama yerleştirilmesi ile son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Eğer hastanın, gaz ve büyük abdest kontrolünü sağlayan makat kaslarında bir yırtık ya da hasar rektosele eşlik ediyor ise perine yoluyla kas tamiri ve levator kasların orta hatta doğru yaklaştırılması tercih edilecek yöntem olmalıdır.
Rektal Yoldan Onarım
Anüs içerisinden yerleştirilen ve stapler adı verilen cerrahi aletler ile vajinaya doğru fıtıklaşan fazla rektum mukozasının çıkarılma prensibine dayanır. Özellikle genç hastalarda, ameliyat sonrası cinsel yaşamı etkilemeyecek yeni bir yöntemdir.
Karından Onarım
Özellikle orta ve yüksek rektosel hastalığında, bağırsaklarda aşağıya doğru sarkmanın olduğu durumlarda tercih edilir. Laparoskopik veya Robotik yöntemle, karında oluşturulan 3-4 delik kullanılarak rektosel ve eşlik eden diğer anatomik yapıların onarımı yapılır. Ameliyat sonrası hastalarda iyi yaşam kalitesi sağlamak açısından en iyi tekniklerden biridir.