Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel

Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi

Bilindiği üzere rektum kanserinde asıl tedavi cerrahidir. Ancak cerrahi ile hastanın yaşam konforunu etkileyen durumlar vardır. Gaz gaita tutama, sık dışkılama isteği, cinsel ve ürolojik fonksiyon bozukluğu gibi. En zor olanı ise kalıcı kolostomi durumudur. Ameliyatsız rektum kanser tedavisinde bu olumsuz durumlar oluşmamaktadır.

Cerrahi Tedavi

Uygulanan cerrahi ile rektum ve onu besleyen mezenterik yapı ile beraber çıkarılır. Vücuttan tümörlü dokular uzaklaştırılarak hastalık temizlenebilir. Özellikle rektum kanserlerinde uygulanan cerrahinin etkisini arttırmak amacıyla ameliyat öncesi radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanmaktadır. Cerrahi sonrası kanserin patolojik inceleme sonucu saptanan evresine göre de ameliyat sonrası ek olarak onkolojik tedavi verilebilmektedir. Erken evrede yakalanan ve iyi bir cerrahi uygulanan olguda, hastalıktan tam olarak kurtulma şansı %80-90‘dır. Günümüzdeki modern cerrahi teknikler ile kalıcı kolostomi(torba) hastaların %5’inden azında uygulanmaktadır.

Ameliyatsız Tedavi

Rektum kanseri olan hastalarda ameliyat öncesi verilen kemoradyoterapi %30 hastada klinik tam yanıt denilen bir durum oluşur. Klinik tam yanıt demek tümörün verilen ilaçlara iyi cevap vermesi sonucu muayenede, endoskopik incelemede ve MR incelemesinde tümör dokusunun tamamen yok olması anlamı taşımaktadır.

Eğer tümör anal bölgeye yani çıkıma yakın ise ve ameliyat öncesi verilen kemoradyoterapiye klinik olarak tam yanıt verdi ise yani alanda gözle görülür bir tümör artığı kalmadı ise bu hastalarda ‘organ koruyucu’ seçenek tedavi algoritmasında yer almıştır. Organ koruyucu tedavide ‘rektum’ alınmadan yani ameliyat edilmeden yakın izlemde takip edilir.  Bu seçenekte hasta ile konuşularak ve %25’lik tekrarlama riski anlatılarak ameliyat edilmeden yakın takipte izlenmektedir.

Avantajı nedir?

Kalıcı kolostomiden hastayı kurtarmaktadır

Rektumun fonksiyonlarında bozulmaya sebebiyet vermemektedir

Seksüel ve ürolojik fonksiyonlar korunabilmekte

Dezavantajı

Yakın ve sıkı takip gerektirmektedir

%25 hasta grubunda ilk 1-2 yıl içinde tümörün tekrarlama durumu vardır

Yakın takibi iyi yapılamayan hastalarda tümörün nüksü durumunda ameliyat şansını kaybetme olasılığı vardır

Nasıl takip ediliyor

İlk 2 yıl 3 ya da 4 ayda bir;

Rektal muayene

Kan testleri

Rektoskopi

MR